Què fem?

Com funciona el grup ?

El Tràmec ni té ni vol tenir treballadors o gerents. És un grup de consumidors autogestionat en el que les tasques a fer es reparteixen entre els seus membres.

El fet que estigui  integrat per un nombre  de “famílies” determinat (25), no és cap casualitat.

Aquesta xifra de famílies ens permet que el grup funcioni amb una certa agilitat, una càrrega de treball mínima, repartida entre les famílies. Aquest nombre facilita també la relació i la coneixença entre els seus membres.

Cada família ha de fer dues tasques: en primer lloc, ha de porta la relació amb un proveïdor quan toqui i, en segon lloc, amb l’ajuda d’una altra família, ha de repartir a les cistelles la comanda setmanal de totes les altres. Aquesta segona tasca, pot comportar un parell d’hores de feina i s’ha de fer, rotativament,  una vegada cada 10 setmanes, al local que ens han cedit la Unió de Pagesos.

La família que s’encarrega de la comptabilitat del grup, no fa aquestes tasques.

Col·lectivament  vam decidir a quins productors i amb quina periodicitat faríem les compres.

Com es fan les comandes ?

El grup disposa d’un bloc a internet. En aquest espai es fan les comandes omplint uns formularis tipus Excel. Hi ha comandes setmanals, mensuals i trimestrals. En aquests formularis hi consten els productes disponibles i el seu preu i cada família hi fa constar el que vol comprar.

Els membres del grup hem d’anar fent ingressos periòdics en un compte corrent d’una banca ètica (Triodos Bank) per anar pagant les nostre despeses. També podem consultar el nostre “saldo” amb la cooperativa des del mateix bloc. És un sistema obert i transparent.

Aquest bloc és també una eina de comunicació dels membres del grup, perquè té un sistema de correu electrònic per poder  fer arribar qualsevol incidència que afecti les comandes. També disposa d’un  espai on podem escriure propostes de funcionament, de noves compres, etcètera,  perquè siguin conegudes i debatudes. En qualsevol cas, aquestes propostes hauran de ser aprovades en les assemblees del grup que es fan una vegada al mes.

Com podeu veure, la relació entre els membres del grup es basa en la cooperació i en la confiança, cosa poc habitual en la nostra societat.

On volem arribar ?

Molts pagesos no fan el pas cap a una agricultura més sana, perquè saben que distribuir els seus productes seria un gran problema i, a la vegada, molts consumidors no compren aquests productes perquè són més cars i de mal trobar.

El nostre grup vol ajudar a trencar aquest cercle viciós. L’autoorganització local dels consumidors i consumidores i la seva aliança amb els productors i les productores de la seva comarca, ens sembla l’eina més adequada per acabar amb els grans intermediaris que ens espolien als uns i als altres. La creació de la nostra cooperativa és important com a primer pas, però  el canvi que representa és insignificant quantitativament.

Per aquesta raó, hem creat una organització fàcil de gestionar i efectiva. Una organització que es pugui anar replicant en forma de nous grups de 25 famílies, aprofitant l’experiència acumulada.

Necessitem la participació de totes les empordaneses i els empordanesos disposats a canviar la seva relació amb els aliments i amb les persones que els produeixen. Un moviment que arribi a generar prou massa crítica com per convertir el cercle viciós del consum convencional en un cercle virtuós.

Els resultats no seran pas immediats. El ventall de productes que podem comprar, tot i ser ampli, és encara limitat. Som ben conscients que arribaran els èxits i els fracassos i tenim molt clar que no hi haurà cap miracle. Les coses només canviaran si nosaltres (i els pagesos) assumim el risc de fer un pas endavant i d’equivocar-nos.

Si vols més informació.
Si vols apuntar-te a la llista d’espera per crear un nou grup de consum.
Si vols ser part d’aquest canvi.

Escriu-nos a: cooperativatramec@gmail.com.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s